Koen is meer dan 40 jaar werkzaam geweest in het ontwerpen, bouwen en beheren van technische installaties. Gestart in de metaal-, later elektrotechnische- en daarna automatisering-installaties. Dat gebeurt al meer dan 30 jaar met computers. Nu is hij gepensioneerd en, hij is de afgelopen jaren begonnen, tastbare 3-dimensionale werkstukken te maken. Een nieuwe fase, een oud beroep. Koen is weer metaalbewerker (smid) geworden. Bedenker, kunstenaar, doener en verteller. Hij doet dit sinds 2017 tijdens smeed demonstraties met zijn mobiele smederij. "Vuur onder As" op locatie.  

Koen de creatief (be)denker

Creatief laat Koen zich verrassen door gedachten en ingevingen voor werkstukken. Daarna bedenkt hij hoe hiervan kunststukjes te maken met aambeeld, hamer, vuur en water. Koen laat zich echter tijdens het vervaardigen graag verrassen door het weerbarstige staal met al zijn niet geplande vervormingen. Zo ontstaat de onverwachte, spannende, wending in het werkstuk of mooie imperfecties die er mogen zijn. Hij beperkt zich bewust tot werkstukken gemaakt uit massief rond of vierkant staafmateriaal of strip. De werkstukken zijn vaak abstract hedendaags en op klassiek wijze (vuur, hamer en aambeeld) gesmeed.  Koen zoekt naar een compositie met geometrische vormen welke in evenwicht en harmonie is, het liefst met een functie en/of verwijzing.

De maker van kunst

Als kunstenaar creëert Koen zijn zelf ontworpen werkstukken.  Deze zijn niet groot als gevolg van de beperkte afmeting van zijn smeedvuur.

Hij onderscheid drie soorten smeedwerk:

Veel van zijn werkstukken worden op locatie gemaakt. Tijdens het creëren worden foto's gemaakt voor publicatie op zijn website. Ter verificatie van de authenticiteit. Hij vult dit aan met relevante technische- en/of achtergrond informatie.

Kijken en vertellen

Koen neemt je tijdens smeed demonstraties, mee in een avontuur over kolenvuur, water lucht, ijzer en as. Meestal is dat leuk en vaak komt er wat moois uit. Het is altijd een belevenis. Hij toont zijn kennis en vaardigheden, van een bijna uitgestorven beroep, voor het publiek op kunst-, ambacht- en jaarmarkten en op verzoek tijdens besloten bijeenkomsten.

Koen's kennis

Hij kijkt, voelt, luistert, leest, werkt en leert elke dag. Er zijn oneindig veel aspecten aan kunstsmeden en (metaal) techniek in zijn algemeenheid. Koen bezoekt beurzen en evenementen. Nog jaarlijks volg hij bij "meester smeden" opleiding. Natuurlijk is het ook al doende leert men. Koen heeft een Hbo-opleiding en is gediplomeerd in: metaal bewerken, energietechniek en automatisering. Als smid is zijn status "Gezel Smid".

Tot slot

Je wordt uitgenodigd aan te haken door:

  • een verhaal te komen beluisteren tijdens een demonstratie (evenementen)
  • mijn werk te bekijken, tijdens een demo of op mijn website (smeedwerk)
  • de ogen van een smid te kijken (wat mij inspireert)

Sociale media

Je kunt mij volgen op onderstaande sociale media.